Levi 2024-01-22 19:42:26

🇪🇺 DÖNTÖTT AZ EU A KRIPTÓKRÓL 🇪🇺 - Ez a kripto “selfcustody” végét jelenti?


💥1000 eurós szabály: Az új uniós döntés a kripto “selfcustody” végét jelenti? 💥

🛰️Az új uniós szabályozással járó problémák vizsgálata.🛰️

1) Mi változik?: 2024 végétől új uniós szabályozás lép hatályba, amely elsősorban a kriptoeszköz-szolgáltatókat (CASP-k) érinti.
Átfogó ügyfélellenőrzést kell végezniük azoknak a cégeknek, akiknek az ügyfelei az 1000 eurót elérő vagy meghaladó értékű tranzakciókat túllépik. Ebben az esetében: az ügyféladatok, mint például a név és a cím, valamint a pénz eredetének feltüntetése, beleértve a nyugtákat is, kötelező lesz követelniük ezeknek a cégeknek az ügyfelektől legyen az kripto vagy befizetett fiatvaluta.
📊
2) Kihatások a seflcustody-t használó pénztárcák felhasználóira:
A selfcustody egy komoly ellenőrzéssel néz szembe.
Az uniós tőzsdéken keresztül lebonyolított nagyobb tranzakciókat aprólékosan átvizsgálják, ami az anonimitás jelentős résznek elvesztésével jár.
Ez a határozat lényegesen megnehezíti a hardvertárcák használatát.
Miért bajlódna egy ügyfél a hosszadalmas átvilágítással, ha egyszerűen otthagyhatja a pénzét egy uniós tőzsdén anélkül, hogy állandóan az eredetéről kérdeznék?
Ez a határozat sajnos a kriptok hard-illetve software tárcákon való tárolását ássa alá.
Ezzel a határozatával az Eu több kontroll lehetőséget biztosít magának a kripto felhasználók fölött.
💻
3) Az EU által szabályozott tőzsdék felhasználói számára:
Ezek a felhasználók kiterjedt személyazonossági ellenőrzésekkel és hosszadalmas tranzakciós folyamatokkal szembesülnek.
Az 1000 eurós határérték átlépése egy bürokratikus rémálommá válhat, a tranzakciók elakadhatnak, befagyaszthatók vagy elutasíthatók, ha a dokumentáció nem felel meg a szigorú előírásoknak.
☂️
Mikor?
Az új irányelvek 2024. december 30-án lépnek hatályba.
Addig a kriptoeszköz-szolgáltatóknak és a felhasználóknak alkalmazkodniuk kell az új előírásokhoz.

Kritika:
Az 1000 eurós határérték meghatározása inkább a teljes felügyelet és kontroll miatt lép életbe mintsem az “ügyfelek védelme” érdekében.
A “pénzmosás elleni küzdelem” helyett úgy tűnik, hogy a szabályzás célja inkább a pénzügyi tevékenységek nyomon követéséről és az esetleges adóhatósági felülvizsgálatok flott működéséről szólnak.
Ez súlyosan lelassíthatja az innovációt és a versenyt az európai kriptoszektorban, ami a szektor más országokba történő áttelepülését fogja eredményezni. (Pl. Ázsia, Arab Országok stb)
📊
Véleményem:
Szerintem ez egy súlyos hiba az EU részéről, amely csak még több külföldi szolgáltató igénybevételéhez fog vezetni, amire az európai kripto felhasználók fognak átállni.
Számomra ez “az ügyfelek biztonságáért létrejött szabályzás” egy  bújtatott mód arra, hogy egy cenzúra és kontroll kerüljön a kliptósokra az Európai Unióban. 
Link a teljes cikkhez: 
https://www.consilium.europa.eu/hu/press/press-releases/2024/01/18/anti-money-laundering-council-and-parliament-strike-deal-on-stricter-rules/