Levi 2024-02-01 15:02:44

🚀A QRA JELENTŐSÉGE 🚀 - Rövid tanulmány (Makro) + FED ÖSSZEFOGLALÓ


A negyedéves refinanszírozási közlemény (Quarterly Refinancing Announcement, QRA) az Egyesült Államok Kincstárának egy olyan eszköze, amellyel a következő negyedévre vonatkozó pénzügyi igényeit közli.
Ez a bejelentés jelentős hatással van a pénzügyi piacokra, különösen a hosszú távú kamatlábakat tekintve, ahol is a kincstári értékpapírok kibocsátásán keresztül ezek komolyan befolyásolhatják  a FED intézkedéseit.
🔑
A QRA és a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FED) közötti kölcsönhatás kulcsfontosságú.
A FED felelős a monetáris politika és a rövid távú kamatlábak meghatározásáért. (FONTOS, HOGY EZ A RÖVDTÁVÚ DÖNTÉSEKRŐL SZÓL)
🎴
A QRA viszont a
  hosszú távú kamatlábaknak befolyásolásának fontos.
A QRA a kincstárjegyek kibocsátásán keresztül történő döntéseivel közvetve befolyásolhatja a FOMC döntéseit.
🛸
Példa:
Ha a QRA a hosszú távú kamatlábak emelkedéséhez vezet, az befolyásolhatja a FOMC álláspontját, ami a rövid távú kamatemeléseket kevésbé teszi valószínűvé.

Fontos megjegyezni, hogy bár az FOMC és a kincstár intézkedései befolyásolhatják egymást, egymástól függetlenül működnek.
Azonban fontos azt is kiemelnünk, hogy mindkét szervezet döntése és intézkedése jelentős hatással van a pénzügyi piacokra.
🌐
A közelmúltban említett példák, ahol a Kincstár stratégiájának változásai 2023 augusztusában és novemberében egyesével látható piaci reakciókat eredményeztek, jól illusztrálják a QRA piaci dinamikára gyakorolt hatását.

Augusztusban a hosszú lejáratú kincstári értékpapírok fokozott kibocsátása a 10 éves kincstárjegyek árfolyamának csökkenéséhez és a részvénypiac emelkedéséhez vezetett.
Novemberben a költségvetési hiány rövid lejáratú T-kötvényekből történő finanszírozása felé való elmozdulás alacsonyabb kamatlábakat és az S&P 500 emelkedését eredményezte.
🎈
A jelenlegi tendenciát, miszerint a kincstár a rövid lejáratú T-kötvényeket részesíti előnyben a költségvetési hiány finanszírozása érdekében, egyesek a Fed azaz a jegybank elleni lépésnek tekintik.

Ez olyan mintha a két szervezet egymás ellenségei lennének. 
Ha ez a tendencia folytatódik, az alááshatja a FOMC kamatemelési erőfeszítéseit, és elősegítheti az alkalmazkodó monetáris politikát, ami potenciálisan egy bikás piacot eredményezhet rövidtávon.
Ez viszont sajnos  Hosszútávon komoly  aggodalmakat vet fel az inflációval kapcsolatban.
♻️
Ezzel szemben, ha a kincstár megváltoztatja stratégiáját, és több hosszú lejáratú kötvényt bocsát ki, az meredekebbé teheti a hozamgörbét (yield curve) és magasabbra tolhatja a hosszú távú kamatlábakat.
📌
Ez a forgatókönyv negatívan hathat a piacokra, mivel a magasabb hosszú távú kamatlábak kevésbé vonzók a részvénybefektetéseket illetően.
♦️
Ez azt eredményezi, hogy a befektetők likviditásaikat továbbra is az állampapírokban és egyéb ilyen termékekben hagyják.
Összefoglalva, a kincstári stratégiák és a FOMC közötti kölcsönhatás jelentős hatással van a pénzügyi piacokra, amit továbbra is érdemes lesz figyelnünk.

Ezek a kölcsönhatások kimenetelének nyomon követése, különösen a kötvénypiacon, értékes betekintést nyújt a lehetséges piaci mozgásokba.
🗝️
A legutóbbi videóm, amit tegnap tettem közzé pontosan ezzel van összefüggésben.
Amennyiben érdekel titeket nézzétek meg:
https://www.youtube.com/watch?v=rfwkRnQo42E&t=2s  

🔭FED JEROME POWELL BESZÉDÉNEK ÖSSZEFOGLALÓJA🔭

1) A kamatlábat 5,25-5,5% között tartja, és a mennyiségi szigorítás (Quantitative Tightening) mértéke változatlan marad.

2) Az infláció stabilizálódott, és a gazdaság fejlődik. A Fedet meglepte az infláció csökkenése a munkaerőpiac lazulása nélkül és az átlag alatti GDP-növekedés mellett.

3) Várhatóan a kamatlábak elérik a csúcspontjukat, és a további lépések a további adatoktól függnek.

4) A FED nem tervez kamatcsökkentést, hacsak az infláció nem csökken tartósan 2%-ra, az elmúlt 6 hónap pozitív adatai ellenére sem.

5) Márciusra tervezik a QT ütemének esetleges megváltoztatásával kapcsolatos megbeszéléseket.

6) A Fed nem áll készen arra, hogy “sort landing”-et hajtson végre. A FED továbbra is elkötelezett a kettős mandátum mellett, ami a “HAWKISH” név alatt ismert.
♣️
Összefoglalva, a Fed továbbra is óvatos és nem tesz elhamarkodott lépéseket.
A további inflációs adatok alapján az év későbbi szakaszában megfontolandó lehet a kamatcsökkentés.
Ez egy éles piaci reakciót eredményezhet.