Levi 2023-11-02 22:31:25

🔮Mit csinálnak most a modern lakossági befektetők?🔮 - mini tanulmány

Még mindig optimisták a lakossági befektetők egy felmérés alapján, ami minden negyedévben nyomon követi a lakossági befektetők hangulatát globális közösségünkben.
Ebben a negyedévben a válaszadók 67%-a mondta azt, hogy egy év múlva a globális részvénypiacok emelkedésére számít,  ez valamivel kevesebb az előző negyedévhez képest, és nagyjából összhangban van az S&P 500 irányával.
🔹
A kockázatvállalási hajlandóságuk még mindig magas.
A válaszadók csaknem 60%-a tervezi, hogy a következő három hónapban fenntartja befektetéseivel kapcsolatos kockázati szintjét, míg 16%-uk tervezi, hogy nagyobb kockázatot vállal.
💡
Ugyanakkor a válaszadók több mint fele (52%) azt mondta, hogy változatlanul tervezi tartani befektetési terveit, és ugyanannyit tesz a piacokra, mint eddig. Körülbelül egyharmaduk (32%) tervezi, hogy többet fektet be, és csak 12% tervezi, hogy csökkenti a befektetett összeget a következő három hónapban.
👇🏻
Viszonylag sok Készpénz áll rendelkezésre "Még mindig".
A modern befektetői felmérés válaszadóinak jelentős több mint 42%-a mondta, hogy 5 000 és 100 000 dollár közötti összeget tart magánál, amelyet a következő 12 hónapban tervez befektetni. További 6% tervezi, hogy 100 000 dollárnál többet fektet be ésami érdekes, hogy a 25 és 65 év közötti korcsoportok között alig van eltérés.
Bíztató, hogy a fiatalabb befektetők megmutatták, hogy jómódúbbak, mint ahogy azt nagy átlag gondolta volna:
A 25-34 évesek 79%-a például több mint 1000 dollár készpénzzel rendelkezik, amelyet a következő évben tervez befektetni.
📡
Az biztos, hogy a lakossági befektetők készpénzállománya visszaesett, de ez minden valószínűség szerint azért van, mert pontosan azt csinálják, amit mondtak: befektetnek.
A második negyedévben a válaszadók mintegy 30%-a rendelkezett 10 000 és 50 000 dollár közötti összeggel, amelyet befektetni terveztek.
Egy negyedévvel később ez az arány 22%-ra csökkent, jelenleg pedig már csak 18%.
🔦
Láthatjuk, hogy a nemek közötti befektetési szakadék is csökken.

A legtöbben részvényekre, az ETF-ekre és a készpénz alapú eszközökre fogadnak.
A lakossági befektetők még mindig a részvények iránt érdeklődnek. Ez valószínűleg nem meglepő, tekintve a mesterséges intelligencia körüli hullámot és a részben ennek eredményeképpen fellendülő amerikai részvénypiacot, ahol a mesterséges intelligenciához kapcsolódó technológiai vállalatok, mint például az Nvidia, lenyűgöző nyereséget értek el.
A Modern Investor Pulse válaszadóinak 62%-a mondta azt, hogy a részvények felé akarja fordítani a pénzét.
📊
A tőzsdén kereskedett alapok voltak a második legnépszerűbb választás a modern lakossági befektetők körében, 46%-uk tervezi, hogy készpénzt helyez el ETF-ekbe. A következő helyen a készpénzes termékek állnak, a válaszadók 36%-a szemezgetett ezekből, ami több mint kétszerese az előző negyedévben erre irányuló 17%-os aránynak.
De ez érthető hiszen a megtakarítóknak kínált magasabb kamatlábak miatt a készpénzes termékek vonzóbbak, mint egy generáció óta bármikor voltak.
🪐
Mit jelent ez?
A GameStop rövidre zárt részvényekkel való kereskedési őrületének csúcsán, amely végül Hollywood figyelmét is felkeltette, a kritikusok azt feltételezték, hogy a lakossági befektetők vonzódása és kereskedési aktivitása el fog múlni, amint a piacok kihívásokkal teli időszakba lépnek át.
Ám minden negyedév elteltével ezek a szakértők egyre inkább tévednek: a kisbefektetők vagyont építenek és hosszú távon is benne maradnak a befektetéseikben.
Egyre nagyobb a tájékozottságuk és a diverzifikáltságuk, és ma már nagyobb arányt képviselnek az amerikai tőzsdei forgalomban, mint a világjárvány előtt.