Levi 2023-07-20 20:48:26

🛰️Megérkezett a FedNow / Mit jelent ez?🛰️


A FED végre elindította a régóta várt FedNow szolgáltatást, amely modernizálja az ország fizetési rendszerét, lehetővé téve a mindennapi amerikaiaknak, hogy másodpercek alatt küldjenek és fogadjanak pénzt éjjel-nappal, hétfőtől vasárnapig. A központi bank csütörtökön jelentette be, hogy a FedNow szolgáltatás, amely 2019 óta készül, azt célozza, hogy megszüntesse a készpénz utalások több napos elszámolási idejét. 

A FedNow 41 bankkal és 15 szolgáltatóval indít, amelyek hitelesítve vannak a hálózat használatára, közöttük közösségi bankok és nagy hitelezők, mint a JPMorgan Chase, a Bank of New York Mellon és az US Bancorp, de a Fed tervezi további bankok és hitelintézetek bevonását idén.

A Fed már működtet egy valós idejű fizetési rendszert, a FedWire-t, de az csak a nagy léptékű, főként vállalati fizetésekre alkalmas, és csak munkaidőben működik. Míg az új FedNow rendszer mindenkinek szolgáltat.

A FedNow nem számol fel költséget a fogyasztóknak, bár nem világos, hogy a résztvevő bankok hogyan vagy milyen költségeket terhelnek majd át a szolgáltatással kapcsolatban.

A demokrata szenátor, Chris Van Hollen, aki sürgette a Fedet, hogy fejlesszen ki egy valós idejű fizetési rendszert, közleményben üdvözölte a FedNow indítását:
"A FedNow bevezetése segíteni fogja az amerikaiakat, hogy kapcsolatba lépjenek a pénzükkel - amikor szükségük van rá, azonnal, valós időben - és évente milliárdokat fog megtakarítani a fogyasztóknak" - mondta.

Néhány piaci szereplő azonban aggályokat fejezett ki azzal kapcsolatban, hogy a FedNow felgyorsíthatja a potenciális banki rohamot, mivel lehetővé teszi a gyors kiáramlást a pénzintézetekből. Ez a félelem felmerülhet a Silicon Valley Bank korábbi kudarca miatt. Azonban a Fed tisztviselők enyhítették ezeket az aggodalmakat, mondván, hogy a bankoknak rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök a kiáramlás esetén.

A kezdetekben a FedNow szolgáltatás maximális fizetési korlátja 500 000 dollár lesz, de a bankok választhatják a csökkentését, ha szükséges. A szolgáltatás valószínűleg a fogyasztók és a kisvállalkozások számára hozza majd el a legnagyobb előnyöket.