Levi 2023-06-04 14:59:31

❗️Mi az az ADÓSSÁGPLAFON? / 🇺🇸 USA 🇺🇸

Mi az az adósságplafon és miért fontos?
⚙️
A adósságlimit vagy más néven adósságplafon, az a korlátozás, ami annak célzott határt szabni, hogy a szövetségi kormány mennyi kölcsönt vehet fel a az állami számlák kifizetésére és a jövőbeli beruházásokhoz szükséges források elkülönítésére.
🏛️
Amikor a kongresszus kormányzati pénzeket különít el vagy utasítja a kormányt, hogy tegye ezt, akkor a kormány köteles kifizetni ezeket az adósságokat.
💵
Ez az államadósság, az a pénzösszeg, amelyet a szövetségi kormány az elmúlt években már felvett a pénzügyi kiadások fedezésére.
📈
Az államadósság a lakosság által állampapírok formájában tartott adósságból és a kormányon belüli adósságból, vagyis abból az adósságból áll, amellyel a szövetségi kormányzat tartozik egy másik kormánynak.
🧾
Az adósságplafon jelenleg 31,46 billió dollárban van meghatározva, amit az USA-nak ki kell fizetnie.
📮
2023. május 1-jén az amerikai pénzügyminiszter Janet Yellen tájékoztatta a Kongresszust, hogy a kormány már június 1-jén kifogyhat a készpénzből, ha az adósságplafont nem emelik vagy függesztik fel időben.

Mi történik, ha az amerikai kormány eléri az adósságlimitet?
📤
Amikor az államadósság meghaladja az adósságplafont, a szövetségi kormány nem növelheti tovább a fennálló adósságát.

Ezért a pénzügyminisztérium a kongresszus által engedélyezett rendkívüli intézkedéseket alkalmazhat a szövetségi kormány pénzügyeinek kezelésére, hogy az adósságlimit alatt maradjon.
🛂
Ha a pénzügyminisztérium nem képes további hiteleket felvenni vagy csökkenteni a kiadásokat, hogy az adósságplafon alatt maradjon, az USA nem teljesítheti a fennálló hiteleket, és a hitelminősítő csoportok válaszul leminősíthetik az ország / állam hitelminősítését.
🎛️
Ez negatívan hatna az USA gazdaságára és a nemzetközi pénzügyi piacokra az ország fizetésképtelenné válása miatt. 
💡
Pár nappal ezelőtt az Amerikai Egyesült Államok végül amellett döntött, hogy a történelemben immáron kb nyolcvanadik alkalommal az adóssági plafont megemelik. 
🔄
Ez a döntés természetesen nem kedvez a Dollárnak és a Dollár inflációjának hiszen ez további pénznyomtatást és inflációt jelent,
aminek leküzdéséhez később a Federal Reserve válasz reakcióként a további kamatemelések és pénzügyi szigorítások mellett fog dönteni a hagyományos pénzügyi szektorban.
🔻
Egy szóval egy ördögi körben egy spirálban helyezkedik el USA, illetve más FIAT valutát alkalmazó ország is, ami azt a kérdést veti fel, hogy vajon a teljes FIAT valuta rendszerek összeomlásának szélén lavírozhat társadalmunk, vagy meddig tudják államok ezt a véget nem érő harcot folytatni, míg egy teljes valuta reformot nem látunk, amikben a CBDC-k is egy megoldást jelenthetnek.