Levi 2024-05-16 19:37:45

📚 A Millio Dolláros Heti Elemzés 📚 - Váratlan Pénz-cunami


Most, hogy végre teljesen kifárasztotta befektetőket ez az oldalazó mozgás, amely március 15-e óta folytatódik, vessünk is egy pillantást makro helyzetre.
Mivel az EU, Kína és Japán az Amerikai monetáris politikát követi ezért általánosságban az amerikai gazdaságot fogjuk vizsgálni.
Kezdjük is a reálhozamok és az elnökválasztások összefüggésével.
Kiemelném a 10 éves kötvényhozamok - nominális GDP-növekedési ütem…. azaz a "Reálhozam" jelenlegi állapotát és jelentőségét. 
💥
A reálhozam azért fontos, mert ez határozza meg a befektetők döntéseit, hogy mikor maradjanak vagy mozogjanak ki az államkötvényekből befektetésekbe és vissza. 
📖
Pozitív reálhozam=kötvényekbe mozognak
Negatív reálhozam= kötvényekből kimozognak.  
📖
A reálhozam határozza meg azt is,  hogy a hatalmon lévő aktuális kormány hogyan tud költekezni a poltikai érdekeinek érvényesítése érdekében.
🚀
2008-as világválság idén a "deflációs sokk" alatt a reálhozzam, amelyet fönt is említettem, pozitívról negatívra változott.
Ezek után újra pozitív lett a Covid idején, ám csak rövid időre.
🔓
A deflációs sok akkor következik be, amikor a reálhozzamok erősen megugranak, mert a gazdasági tevékenység élesen lecsökken. 
🔓
A 2009-es és a 2020-as évet leszámítva az államkötvények szörnyű befektetésnek bizonyultak. 
Helyettük a részvények, ingatlanok, kriptovalóták sokkal jobban tudtak teljesíteni.
Ebben az időszakban vásárolt a Fed, azaz az amerikai jegybank államkötvényeket a nyomtatott pénzből és emelte a mérlegét. 
Ezt hívjuk kvantitatív easingnek. 
🎉
A negatív reálhozzamnak mentőveként a Bitcoin létrejötte volt a válaszreakció egy, amely Satoshi Nakamoto által jött a világr mint ötlet. 
📲
De miért is fontos ennyire ez a reálhozam?
Tudnunk kell, hogy a politikusok csak addig tudnak juttatásokat kölcsönözni a szavazóiknak, amíg a kormány egy negatív reálhozam mellett tud pénzt kölcsönözni.
Átvitt értelemben olyan pénzt költ, amely nincs is.
🪐
2024, mint tudjuk, egy választási év az USA-ban.
Ezért kifejezetten fontos a jelenleg hatalmon lévő kormány számára, hogy minden olyan juttatást eljutasson a szavazóinak, amelyen az esélyeit tudja növelni, hogy megválasszák.
Pontosan ezért stimulálni kezdi a gazdaságot, hogy a választói jó hangulatban maradjanak.(Segélyek, Rezsicsökkentés, Adókedvezmények stb)
🎉
Tehát látjuk azt, hogy a negatív reálhozan megtartása lesz az érdeke a politikusoknak, ami mellett költeni tudnak és a piacok is jobban szeretik ezt.
📲
A képen mellékelt felmérést szerint a demokratáknak azért is van nehéz dolguk, hiszen a választási polarizáció rekord szinten van.
🧷
LINK:
https://bit.ly/3WKU4z8  
Ez azt jelenti, hogy Trump és Joe Biden közötti verseny nagyon-nagyon erős.
Ezért a demokratáknak minden fontos eszközre szükségük lesz, amellyel a gazdasági hangulatot és állapotot tudják javítani.
Így arra számíthatunk, hogy egy pozitív gazdasági hangulat mellett olyan kölcsönhatások fognak végbemenni, amelyek további pénznyomtatásra fogják ösztönözni az Amerikai monetári politikáért felelős szerveket.
💥
A legfőbb stratégia az lesz a jelenleg kormányon lévő hatalomnak, hogy mindent megtegyen annak az érdekében, hogy az államkötvényhozamok a nominális GDP növelkedés alatt tartsa.
Ehhez Janet Yellen Államkincstár- és Jerome Powell Jegybank elnök lesz a két főszereplő.
Az, hogy ki nyeri a választásokat, és mi történik a kormányzati kiadásokkal, nem fog számítani.
Amennyiben Trump nyerne, még többet költene, mint Joe Biden, ha hatalomra jut, h
iszen Trump egy új adó csökkentési kampányt ígér, ami további pénzgyomtatáshoz vezet átvitt értelemben.
💣 Májusi QRA(Negyedéves Újrafinanszírozási Bejelentés) 💣
Janet Yellen növelni szeretné a rövid lejáratú államkötvények kibocsájtását, mert a piac nem venné jó néven, ha a hosszú lejáratú kötvények hozamán lendítene. Kedd esti Liveban is beszéltünk erről:
https://home.treasury.gov/system/files/221/Tentative-Buyback-ScheduleQ22024.pdf  
A rövid lejáratú kötvények kibocsájtása azért is jó, mert csökkentik az RRP-t (reverse repo egyenleg: https://fred.stlouisfed.org/series/RRPONTSYD ), ami a dollár likviditását emeli= jó a piacoknak. 
💊
A kincstár egyenlegéből, ami jelenleg 941 milliárd dollár, három hónapon belül 850 milliárd dollára szeretnének csökkenni,
ami 90 milliárd dolláros csökkenést tesz ki a következő három hónapban.
Ez a hatás pozitív a piacon található likviditás számára.
Ez 90 milliárd beáramlást jelentene a globális piacokba, ami szintén a további emelkedéshez járulhat hozzá..
📲
Ezen felül láthatjuk az április 29-én csődbe menő First Republic Bankot is, amelyet egy másik bank vásárolt meg méghozzá a Fulton az FDIC beavatkozásával.
FDIC felel a bankok betébiztosításáért.
Az amerikai bankrendszerekben meghatározott egy 250 ezer dolláros betét biztosítás, amit az FDIC kezel. 
📊
A Fulton Bank számára (amely kimentette ezt a bankot) csak azért tette ezt meg, mert egy pánik hangulatot váltott volna ki az emberekből, ha ezt az egy kicsi regionális bankot nem mentették volna, de a demokratáknak nagyon figyelni kell, mert ebben a megszorító kamatpolitikában további banki csődök egy 6,7 billió dolláros deficitet jelentenének, amellyel az FDIC egyenlege nem rendelkezik.
📖
Tehát amennyiben további banki csődök lépnének be, amely egy negatív hangulatú gazdasághoz vezethet, a hatalmon lévő kormánynak indirekt módon pénzt kellene eljutatni a gazdaságba a bankok megmentésével.
(Különbben mit szolnának ezek a választók? Irgum Burgum)
🚀
Ezek mind olyan érvek, amelyek további ürügyet adnak egy további pozitív befektetési hangulatra.
Ezek azok a mutatók, amelyek sokkal távolabb mutatnak azon, amit a mainstream kriptomédia fed le a különböző kamat döntésekre koncentrálva.
A kamat döntések ezeket az adatokat ismerve csak másodlagos prioritást élveznek, így a makrokörképünk továbbra is bikás.
💥
További részletekkel specifikusan Bitcoinra a napokban érkező videómban és a www.defihungary.com oldalán érkező posztjaimban jelentkezem!
Kitartást mindenkinek és koncentráljatok a nagyobb idősíkokra!
Üdv,
Levi